U trendu

MIP Rusije: Britanci osuđeni u DNR su plaćenici

MOSKVA – Državljani Velike Britanije koje je osudio sud u DNR nisu ratni zarobljenici, nego plaćenici, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova i dodala da je reakcija britanskih vlasti na momente histerična, iako London nije preduzimao inicijativu za rešavanje sudbine svojih državljana.
„Želeli bismo da istaknemo da uprkos izjavama britanskih zvaničnika, pomenuti državljani nisu ratni zarobljenici, već plaćenici. Prema međunarodnom pravu, plaćenici koje je Zapad poslao u pomoć kijevskom ekstremističkom režimu nisu borci i nemaju pravo pozivanja na status ratnih zarobljenika“, navodi se u saopštenju Zaharove, prenosi Sputnjik.
Zaharova je ocenila da je reakcija zvaničnog Londona na presudu britanskim plaćenicima preterana i na momente histerična.
Kako je naglasila, Moskva je više puta informisala ambasadu Velike Britanije u Rusiji da se po svim pitanjima zarobljenih engleskih državljana treba obraćati vlastima DNR i LNR, ali da London to nije učinio.
„Koliko razumemo, London nije pokazao inicijativu po tom pitanju, čak i bez obzira na molbe rođaka plaćenika upućene britanskim vlastima. Takođe je primetno da nikakve zahteve koji se tiču Šona Pinera i Ejdena Aslina, britanska strana nije upućivala MIP-u Rusije“, navela je Zaharova.
Prema njenim rečima, sada se britanske vlasti javno pravdaju, pokušavajući da reše problem bučnim saopštenjima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.