U trendu

MIP Rusije cestitao sunarodnicima Dan Rusije fotografijom

MOSKVA – Ministarstvo spoljnih poslova Rusije čestitalo je sunarodnicima Dan Rusije istorijskom fotografijom koja nagoveštava ishod bilo kakvog „širenja na Istok“.

„Uljudno smo ih molili da se ne šire na Istok. Srećan Dan Rusije“, piše u opisu fotografije, objavljene na Telegramu, preneo je Sputnjik.

Na slici su prikazani vojni šlemovi neprijatelja ruske države koji su pretrpeli poraze u različitim epohama: šlem tevtonskih vitezova koje je Aleksandar Nevski porazio na Čudskom jezeru 1242. godine, šlem poljskih intervencionista koje su iz Moskve proterali ustanici na čelu sa Kuzmom Minjinom i Dmitrijem Požarskim 1612, šlem Napoleona koga je ruska carska vojska proterala iz Rusije 1812. godine i šlem vojnika Vermahta koje je Crvena armija porazila 1945. godine.

Na poslednjem, petom mestu ostavljen je prazan kvadrat.

Na ceremoniji dodele državnih nagrada „Heroj rada“ u Kremlju, praznik je čestitao i predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Danas smo posebno svesni toga koliko je važno za otadžbinu, za naše društvo, narod da budemo ujedinjeni. Takvo jedinstvo, privrženost otadžbini, odgovornost za nju zaveštali su nam naši preci“, rekao je Putin.

On je istakao da Rusi znaju kakvu veliku snagu imaju te vekovne tradicije, moralne vrednosti, duhovni temelji.

„Oni su nastajali i jačali su tokom hiljadugodišnje istorije Rusije i danas objedinjuju naš multinacionalni narod za koji su oduvek iskrena, duboka osećanja patriotizma bila i ostala svetinja“, kazao je Putin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar