U trendu

Mišel: EU da se suprotstavi agresivnim akcijama Kine i Rusije

BRISEL – Predsednik Saveta EU Šarl Mišel danas je izjavio da je Evropska unija spremna da se suprotstavi „agresivnim akcijama Kine i Rusije“, ponudivši podršku američkom predsedniku DŽou Bajdenu tokom njegove prve evropske turneje.

„Branićemo se od praksi koje predstavljaju bezbednosne pretnje. Peking je sistematski rival, ali i partner. Nastavićemo da se zalažemo za odbranu ljudskih prava u Šinđangu, Hongkongu i bilo gde“, izjavio je Mišel, a preneo Rojters.

Predloženo odricanje prava na intelektualnu svojinu na vakcine protiv kovida-19 i tretmani lečenja nisu „suvo zlato“, rekao je danas predsednik Saveta EU, dodavši da očekuje da će se pričati o ovoj temi na predstojećem Samitu G7 u Velikoj Britaniji od 11. do 13. juna.

„Pitanje intelektualne svojine će najverovatnije biti pokrenuto“, rekao je Mišel na konferenciji uoči samita koji počinje sutra.

On je dodao da odricanje prava na patent na vakcinu „zvuči dobro“ i da nije u pitanju „suvo zlato.“

„Sporazum o trgovinskim aspektima prava intelektualne svojine (TRIPS) već nudi fleksibilnost i želimo da se fokusiramo na konkretne predloge, poput promocija dobrovoljnih licenci i urduživanje patenata po obostrano dogovorenim uslovima“, izjavio je Mišel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.