U trendu

Mišel: Napad Rusije na Ukrajinu je geopolitički terorizam

BRISEL, 1. marata ( Tanjug) – Predsednik Evropskog saveta , Šarl Mišel, poručio je pred Evropskim parlamentom da je Vladimir Putin pokrenu ”brutalu invaziju na Ukrajinu” i ”neopravdani rata zasnovan na bezočnim lažima”.

”Nije samo Ukrajina napadnuta, napadnuto je međunarodno pravo, međunarodni poredak, demokratija, ljudsko dostojanstvo. Sve je to napadnuto. U pitanju je geoplitički terorizam”, izjavio je Mišel.

Govoreći na vanrednoj sednici Evropskog parlamenta, na kojoj se usvaja Rezolucija o agresiji Rusije na Ukrajinu, predsednik Evropskg saveta pozvao je EU da podrži Ukrajinu i vrati demokratiju i mir u međunarodni poredak.

Mišel je ocenio da je EU u svom odgovoru ”jaka, ujedinjena i savršeno koordinisana” i da radi zajedno sa medunjunarodnim partnerima i UN na samo jednoj poruci, a to je: ”Rusijo, zaustavi rat. Vrati se kući. Hajde da razgovaramo”, poručio je Mišel uz ovacije evropskih parlamentaraca.

Mišel je naglasio da je obaveza EU da ”odgovori u ovom istorijskom trenutku” i dodao da EU vrši ”maksimalan pritisak na Rusiju” i daje maksimalnu podršku narodu Ukrajine.

Navodeći da su odgovor EU ”snažne sankcije”, Mišel je upozorio da će i EU platiti cenu.

”Moramo biti iskreni, sankcije će imati cenu i po nas, ali to je vredno platiti za naše vrednosti, ubeđenja i zajedničku budućnost”, zaključio je Mišel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.