U trendu

Mišel: Rusija da prestane sa remetilačkim ponašenjem

BRISEL – Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel razgovarao je telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

”Trend unazađivanja odnosa EU i Rusije može biti promenjen samo ako Rusija presatne sa svojim remetilačkim ponašanjem”, poručio je Mišel nakon razgovora.

U saopštenju Evropskog saveta navodi se da je Mišel Putnu preneo jedinstven stav EU kada je reč o osudi ”ilegalnih, provokativnih i remetilačke aktivnosti Rusije protiv EU, njenih država članica i drugih”.

”EU se jedinstveno i solidarno suočava sa takvim aktima. Odnosi između EU i Rusije su na niskom nivou. Ova situacija ili njeno dalje pogoršanje nije u interesu nijedne strane”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je tokom razgovora predsednik Evropskog saveta ponovio nepokolebljivu podršku EU nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama i naglasio ruski deo odgovornosti u punoj primeni sporazuma iz Minska.

Razgovarano je i o situaciji u Belorusiji pri čemu je naglašeno da Rusija može igrati važnu ulogu u podršci mirnom rešavanju krize.
Predsednici su takođe razmenili mišljenja o Libiji, sukobu Jermenije i Azerbejdžana, kao i o pandemiji Kovid-19, vakcinama i drugim globalnim pitanjima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.