U trendu

Miterlener traži da Kurc stavi funkciju u mirovanje

BEČ – Bivši austrijski vicekancelar Rajnhold Miterlener oštro je kritikovao svog naslednika na čelu Narodne partije Austrije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca i zatražio od njega da „stavi funiciju u mirovanje“ dok se ne reši pitanje krivice za navodno lažne iskaze pred istražnim odborom u vezi s aferom „Ibica“.

„Nedostaje mu poštovanje prema demokratskim i pravnim institucijama“, ocenio je Miterlener za nemački dnevnik Ziđojče cajtung.

Dodao je da bi Kurc, ukoliko bude podignuta optužnica, trebalo da „stavi funkcije u mirovanje“ dok slučaj ne bude rešen.

Precizirao je da ne poziva kancelara da podnese ostavku, jer poštuje pretpostavku nevinosti.

Miterlener, inače, kaže da je pokretanje istrage protiv Kurca zbog davanja lažnih iskaza samo „vrhunac“ razvoja situcije koji je se već dugo nazire.

On je takođe kritikovao Kurca što, kako kaže, uopšte i ne razmišlja o ostavci.

„Novo je, ali ne iznenađujuće što je Kurc izjavom da mu je čista savest sam sebi dao oproštaj i po svaku cenu želi da ostane na vlasti. To smatram da nije u saglasnosti sa etičkim kodeksom stranke““, poručio je Miterlener.

Inače, Kurc je Miterlenera „srušio“ s čela stranke u trenutku kada je joj je padala popularnost, a preuzimanjem stranke vratio je partiju na prvo mesto političke scene Austrije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.