U trendu

Mitropolija: Još jedan pokušaj demonizacije SPC u CG

PODGORICA – Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da „vesti senzacije“ o pozivu za svedočenje Bojana Jovanovića, autora knjige „Kako smo ubili Boga“ u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, predstavljaju još jedan pokušaj izazivanja atmosfere demonizacije i diskriminacije SPC u Crnoj Gori i njenih vernika.

Mitropolija navodi da ne treba da čudi okolnost što je podnosilac te krivične prijave upravo NVO „Montenegro International“, izdavač knjige „svedoka“ Bojana Jovanovića, i dodaje da je on u tom delu izneo niz kleveta na račun SPC i Mitropolije crnogorsko-primorske.

„Naime, to lice (kome je napokon stigao poziv da svedoči u Beogradu) treba da se sasluša kao svedok u postupku koji je zapodenuo izdavač njegove knjige (autorskog nedela) po zamolnici Višeg državnog tužilaštva u Podgorici. Dakle, očekuje se da autor ne/dela svedoči po krivičnoj prijavi izdavača „njegove knjige“, ističe Mitropolija u saopštenju, uz ocenu da je to apsolutni nonsens.

Mitropolija smatra da to ne može elementarno biti nikakva „vest“ niti novost, pošto su, kakao se navodi, „u pitanju stara i znana zloćudna nastojanja jasno uperena protiv Mitropolije crnogorsko-primorske, njenog Mitropolita Joanikija i cele Srpske Pravoslavne Crkve“.

U saopštenju Mitropolije se ističe da u tom slučaju nije ni započeto krivično gonjenje bilo kog lica i da nijedno lice nije ni saslušano kao osumnjičeni.

„Dakle, nažalost imamo na delu „samoispunjavajuće proročanstvo“ i promociju ‘knjige’, gde izdavač podnosi krivičnu prijavu povodom okolnosti ‘iz knjige’, koju je on izdao, a oko kojih tužilaštvo, po službenoj dužnosti saslušava, kao svedoka, autora te knjige, kao što to uvek obično i biva“, navodi Mitropolija.

Dodaje se da je Više državno tužilaštvo u Podgorici autora te knjige moralo potraživati i preko tužilaštva u Beogradu zato što on, kako se navodi, „samog sebe“ nije učinio dostupnim nadležnim organima države Crne Gore i ocenjuje da je to za nevericu.

Mitropolija izražava veru da će se prljava okončati brzo i na zakonit način i sa indignacijom odbacuje sve, kako se navodi, „i formalno i suštinski, i pravno i moralno, neuko zakulisne „vesti senzacije“, ocenjujući ih kao isključivo plodove „davno ogoljenih i ostarelih zlih namera“.

Podgoričko Više državno tužilaštvo formiralo je predmet protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i mitropolita Joanikija, povodom prijave nevladine organizacije Montenegro International, preneli su crnogorski mediji. Protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i mitropolita Joanikija pokrenut je izvidaj, navodi portal RTCG i dodaje da Više državno tužilaštvo u Podgorici proverava navode o prikrivanju pedofilije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar