U trendu

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom preknuo članstvo u MVBiH

BANJALUKA – Mitropolit dabrobosanski Hrizostom prekinuo je članstvo u Međureligijskom veću BiH zbog ćutanja ovog tela na teška kriminalna dela koja su se dogodila u poslednje vreme u BiH prema srpskom narodu.

Mitropolit Hrizostom je danas obavestio članove Skupštine Međureligijskog veća u BiH da sa 31. januarom prekida članstvo u postojanju i radu ovog veća sve dok, kako je kazao, „ne ozdravi“.

“ Veoma žalimo zbog toga. Od dolaska na tron mitropolita dabrobosanskih nastojali smo da našim radom i sugestijama unapredimo rad Međureligijskog veća, međutim, najnovija dešavanja u Sarajevu i na prostoru cele BiH, ali ćutanje Veća kapi su koje su prelile naše strpljenje i trpljenje. Shvatili smo da pasivnošću Međureligijsko veće indirektno podržava sve projavljene devijacije našeg društva“, naveo je mitropolit prenela je Srna.

Mitropolit je istakao šest razloga za svoju odluku, ističući kao prvi „zavetno“ ćutanje Međureligijskog veća u BiH na nedavne događaje u Sarajevu kada je napadnuta lična imovina građana Srbije i probušene gume na vozilima tih ljudi koji su kao turisti došli u Sarajevo, a sve to je podsetilo na osamdesete i devedesete godine prošlog veka.

„Slike iz Sarajeva u januaru ove godine podsetile su nas na najstravičnije slike iz 1990. godine koje nosimo iz Skradina u Dalmaciji. Na Badnji dan 24. decembra 1990. godine napala nas je velika grupa neonacista i šovinista u Skradinu. Pokušali su nas zapaliti u našem automobilu u kojem su bila još tri naša učenika Bogoslovije. Naši strahovi od užasnih slika u Sarajevu od 14. januara ove godine sigurno izviru iz velikih trauma koje nosimo iz Splita, Skradina i Šibenika“, naveo je mitropolit Hrizostom.

Uprkos stravičnim slikama iz Sarajeva, mitropolit je istakao da Međureligijsko veće nije osetilo potrebu da se oglasi o ovom slučaju i osudi nacionalistička i šovinistička divljanja u Sarajevu.

„Tada smo shvatili i razumeli mnoge stvari“, rekao je mitropolit dabrobosanski.

Kao drugi razlog za svoju odluku, naveo je slučaj neonacističkih i šovinističkih napada na roditelje dece sportista iz Srbije, te skandiranje pred decom i sa decom „ubij Srbina“ 14. januara, što je potreslo i zaprepastilo kako celu srpsku javnost, tako i objektivnu javnost u Federaciji BiH i šire.

„Međureligijsko veće, opet, zavetno ćuti i ne oglašava se. Ne osuđuje izgrednike i ne upućuje apele roditeljima da decu vaspitavaju u duhu naših religija, vera i kultura. Traume roditelja i dece su ogromne. Valjda je to bio cilj neonacista i šovinista“, naveo je i dodao:

„Mi smo razumeli da je ćutanjem Međureligijskog veća poslata poruka ekstremnim nacionalistima i šovinistima da i dalje čine ista, slična i još gora dela. Koja je onda uloga Međureligijskog veća ako ćuti na ovakve zločinačke i slične akcije? Umesto javne osude i traženja sankcionisanja počinilaca ovakvih dela, Veće je izabralo ćutanje, a time i indirektnu podršku neonacistima“.

Kao treći razlog, mitropolit je naveo da je neprimereno direktno i indirektno uplitanje članica Međureligijskog veća u izborne i pravosudne procese u BiH, a posebno o pitanju imovine.

„Iz tog razloga ne možemo biti članica Međureligijskog veća u kojem jedna članica, verska zajednica, podržava političke stavove i interese svako svog naroda, a još gore samo jedne političke organizacije, a na štetu drugih“, istakao je i naglasio da bi Veće u načelu trebalo biti neutralno i nepristrasno.

Kao četvrti razlog, napomenuo je stravične reči na zvaničnim hudbama verskih službenika Islamske zajednice, a što je vidljivo na javnim portalima, na koje Međureligijsko veće opet „zavetno“ ćuti.

„Zaprepašćujuće je i zastrašujuće izlivanje mržnje prema srpskom narodu. To je prešlo svaku meru ukusa i služi najnižim strastima i porivima nacizma i šovinizma. Pozivamo vas da otvorite i čujete hudbu izvesnog Nezima Halilovića, a posebno Muharema Štulanovića, pa da vidite govore, malo je reći, mržnje prema Srbima i donekle Hrvatima. To su govori krajnjih prezira. Za ime Božje?“

Pa zar su ovakvi govori mržnje i prezira drugoga i drugih dozvoljeni u verskim objektima /džamijama/? Sad nam je sve jasno, toliko mržnje na molitvi na velikoj džumi je ravno duhovnom i mentalnom otrovu! I šitamo se šta mi možemo imati zajedničko sa takvim ljudima i zajednicama. Razume se – ništa! Međureligijsko veće opet „zavetno“ ćuti i ne opominje iste i slične kvaritelje odnosa u BiH i u Sarajevu, naveo je mitropolit.

Kao peti razlog, on je naveo slučaj dečaka iz Krajine kod Cazina od 10-12 i više godina koji organizovano u koloni nose ratne zastave, uzvikuju ratne pokliče i kliču „Ubij Srbina“.

Navodeći da mu je dobro poznato kao Krajišniku koliki uticaj Islamska zajednica u Krajini ima na muhamednace, mitropolit je ukazao da su ova deca zloupotrebljena, i prethodno zatrovana mržnjom, te istaknuta u javnost, a Međureligijsko veće je opet ćutalo, ne osuđujući ove izgrede.

Kao šesti razlog, mitropolit Hrizostom je naveo moralne i principijelne vrednosti, ističući da veoma žali zbog ovakvog primoranog razlaza.

„Ukoliko se Međureligijsko veće u BiH vrati na izvorne principe i postane aktivni pokretač zajedništva i dijaloga i moralni koordinator dobrih i komšijskih odnosa, mi ćemo sigurno razmotriti mogućnost našeg povratka“, naveo je.

On je istakao da je neprihvatljivo da je Međureligijsko veće u BiH pretvoreno u „preduzeće“ za „obavljanje radova“ za strane vladine i nevladine organizacije, navodeći da je ovo telo i te kako potrebno, ali da se vrati na izvorne principe moralnog i međureligijskog dijaloga.

„Pre svega, potrebno je uspostaviti korektnost odnosa između članica Međureligijskog veća“, istakao je Hrizostom.

Uazao je i na to da, osim zvaničnog Veća, postoji paralelni sistem koji funkcioniše u njegovo ime, što je još od 2019. godine razočaravajuće i upozoravajuće saznanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.