U trendu

Mizincev: Granatirana pivara u Donjecku, poginula jedna osoba

MOSKVA – Usled ukrajinskog granatiranja pivare u Donjecku došlo je do curenja više od šest tona amonijaka, a jedna osoba je poginula, izjavio je danas načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev.

„Dana 10. avgusta 2022. godine artiljerijske jedinice mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine pucale su na teritoriju pivare u Donjecku, gde su se nalazile opasne hemikalije koje se koriste u procesu proizvodnje, iz pravca sela Avdijevka“, rekao je Mizincev na brifingu, preneo je Interfaks.

Kako je rekao, usled granatiranja oštećen je kapacitet rashladnog sistema od 40 tona iz kojeg je iscurilo više od šest tona amonijaka.

„Nakon eksplozije formirao se otrovni oblak koji se proširio na površinu od dva kvadratna kilometra. Jedan radnik preduzeća je preminuo, dvoje su zadobili teške opekotine respiratornog trakta“, rekao je Mizincev.

Naveo je da incident smatra „namernim granatiranjem“.

Dodao je da su jedinice ministarstva za vanredne situacije DNR-a reagovale brzo kako bi se pozabavile posledicama artiljerijskog udara i sprečile žrtve među lokalnim civilima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.