U trendu

Mjanamar: Vlada u senci pozvala na oružanu pobunu

NEJPJIDO – Protivnici vojnih vlasti u Mjanmaru pozvali su danas na oružanu pobunu protiv hunte, u strategiji koja uključuje akcije naoružanih milicija i snaga etničkih manjina.

Vršilac dužnosti premijera takozvane „vlade nacionalnog jedinstva“ Duva Laši La, saoštio je da je ta „vlada u senci“, sastavljena od poslanika i političara koji su svrgnuti u februarskom puču, proglasila vanredno stanje, prenosi Rojters.

On je poručio da pokreće „odbrambeni rat“ i pozvao na „otpor vladavini vojnih terorista Min Aung Hlainga u svakom kutku zemlje“ kao i da administracija imenovana od vojske odmah napusti položaje.

U svom planu u 14 tačaka, mjanmarska vlada u senci je apelovala na pripadnike snaga bezbednosti da im se pridruže, kao i da etničke snage u pograničnim područjima napadnu vojsku.

Vojska Mjanmara srušila je 1. februara izabranu vladu Aung San Su Ći, što je izazvalo talas protesta prodemokratskih pristalica, a neki protivnici vojne vlasti osnovali su oružane grupe, pod zastavom Narodnih odbrambenih snaga, i sklopili savez sa nekim etničkim milicijama koje vojsku Mjanmara dugo smatraju svojim neprijateljem.

Vojni vladar Mjanmara Min Aung Hlaing prošlog je mjeseca preuzeo funkciju premijera u novoformiranoj privremenoj vladi i obećao održavanje novih izbora do 2023.,a hunta je označila Vladu nacionalnog jedinstva i Narodne odbrambene snage kao terorističke grupe.

Asocijacija država jugoistočne Azije (ASEAN) predvodi diplomatske napore da se okonča nasilje u Mjanmaru i otvori dijalog između vojnih vlasti i njihovih protivnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.