U trendu

Mjanmar: Demonstranti pozivaju na bolju saradnju u otporu

JANGON – Demonstranti u Mjanmaru nastavili su sa protestima i zahtevima da se na vlast vrati vlada legalno izabrane premijerke Aung San Su Ći, pozivajući istovremeno istomišljenike da bolje sarađuju u otporu vojnoj hunti.

Istovremeno, susedne države se pripremaju za razgovore o krizi u Mjanmaru.

Aktivisti tvrde da je hunta ubila još šest ljudi tokom proteklog vikenda kada su pripadnici policije i vojske nasilno intervenisali protiv demonstranata, preneo je Rojters.

Od početka protesta protiv vojnog puča izvršenog 1. februara snage bezbednosti su ubile najmanje 564 ljudi, među kojima i 47 dece, a protivnici hunte izražavaju svoje nezadovoljstvo građanskom neposlušnošću, štrajkovima i kampanjom na društvenim mrežama.

Brunej je kao predsedavajući Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) danas podržao inicijativu za održavanje samita u Džakarti lidera 10 zemalja regiona o situaciji u Mjanmaru.

Istovremeno pojačava se međunarodni pritisak na vojnu huntu da prestane sa smrtonosnim nasiljem.

Neke države su uputile zahtev vojnim vlastima da odstupe s vlasti i oslobode sve zatvorenike, a druge su apelovale da se u što kraćem roku pokrene dijalog i organizuju novi izbori.

Bezbednosne snage su do sada zatvorile 2.667 ljudi, potvrdila je danas Asocijacija za političke zatvorenike, a hunta je tokom vikenda najavila hapšenja 60-ak poznatih javnih ličnosti zbog podstrekivanja na pobunu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.