U trendu

Mjanmar pogubio četiri politička protivnika

Vlada Mjanmara saopštila je danas da je izvela prve egzekucije nakon 50 godina, pošto su vešanjem pogubljeni bivši poslanik Nacionalne lige za demokratiju, demokratski aktivista i dvojica muškaraca optuženih za nasilje.

Pogubljenja su izvedena uprkos molbama širom sveta da se četvorica političkih zatvorenika pomiluju. Apel su uputili i eksperti UN i Kambodže koja je trenutni predsedavajući Asocijacijom nacija jugoistočne Azije.

Aktivisti su pogubljeni „u skladu sa zakonskim procedurama“ za usmeravanje i organizovanje „nasilnih i nehumanih saučesničkih akata terorističkih ubistava“, piše državni list Miror Dejli (Mirror Daily).

Ministarka za ljudska prava Aung Mio Min u Vladi nacionalnog jedinstva, vladi u senci uspostavljenoj izvan Mjanmara nakon što je vojska preuzela vlast u februaru 2021. godine, odbacila je optužbe da su muškarci umešani u nasilje.

„Kažnjavanje smrću je način da se zavlada javnošću kroz strah“, rekla je ona.

Medju pogubljenima je i Fio Zeja Tau, bivši poslanik iz stranke svrgnute liderke Aung San Su Ći koju je vojni sud osudio u januaru za bombaške napade i finansiranje terorizma.

Pogubljen je i Kjau Min Ju, 53-godišnji demokratski aktivista poznatiji kao Ko Džimi, zbog kršenja zakona o borbi protiv terorizma.

Druga dvojica muškaraca, Hla Mio Aung i Aung Tura Zav, osudjeni su za mučenje i ubistvo žene u martu 2021. za koju su navodno verovali da je vojni doušnik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar