U trendu

Mjanmar: Policija podigla optužnicu protiv Su Ći

NEJPJIDO – Policija u Mjanmaru podnela je krivične prijave protiv Aung San Su Ći, liderke te zemlje koja je pritvorena nakon vojnog puča.

Među delima koja joj se stavljaju na teret su kršenje zakona o uvozu i izvozu i posedovanje nedozvoljenih sredstava komunikacije, javlja BBC.

Su Ći, dobitnica Nobelove nagrade za mir koja je u prošlosti provela više godina u kućnom pritvoru, ostaće u pritvoru do 15. februara, pokazuju policijski dokumenti.

Portparol Nacionalne lige za demokratiju Ki Toe potvrdio je optužnicu protiv Su Ći za koju je izrečena maksimalna kazna od tri godine zatvora. Takođe je rekao da je svrgnuti predsednik države Vin Mint optužen za kršenje zakona o upravljanju prirodnim katastrofama.

Vojska Mjanmara preuzela je vlast u zemlji nakon puča 1. februara, navodeći kao razlog navodne nepravilnosti tokom izbora na kojim je stranka Aung San Su Ći osvojila ogromnu većinu poslaničkih mesta.

Prevrat je izazvao reakcije širom sveta – Amerika je Mjanmaru zapretila sankcijama, a Kina je blokirala saopštenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o osudi vojnog puča.

Lideri puča su formirali vrhovno veće koje je iznad vlade.

U najvehem gradu Mjanmara Jangonu, znaci otpora i građanske neposlušnosti rastu, a lekari i medicinsko osoblje u desetinama bolnica širom zemlje zaustavljaju rad u znak protesta i traže puštanje Su Ći, navodi BBC.

Ona nije viđena u javnosti otkako ju je vojska privela. Osim nje, vojska je zadržala i stotine poslanika.

Prema AP, Su Ći je bila žestok kritičar vojske tokom godina u pritvoru. Ali nakon što je prešla sa ikone demokratije na političara, sarađivala je sa generalima, pa čak i branila njihovo nasilje nad Rohindžama, što je nanelo štetu njenoj međunarodnoj reputaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.