U trendu

MKD: Kandidat opozicije za šefe države u prednosti

SKOPLJE – Kandidatkinja opozicionog VMRO-DPMNE za predsednika Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova uživa poverenje 28,9 odsto glasača, DOK kandidat vladajuće koalicije Socijaldemokratskog saveza i DUI Stevo Pendarovski IMA podrškom od 22,5 odsto birača, prenosi makedonski list Večer.

Na osnovu analize Makedonske radio televitije (MRT 1), aktuelni podaci pokazuju da Siljanovska Davkova kod građana makedonske nacionalnosti za 6,4 odsto uživa veće poverenje nego Pendarovski.

Kako piše list, ako se ovaj trend nastavi, Siljanovska Davkova u drugom krugu predsedničkih izbora će pobediti sa ubedljivom prednošću.

Oba kandidata, nakon rezultata u prvom izbornom krugu, usmerili su svoju kampanju ka neopredeljenim glasačima i glasačima koji su dali svoj glas kandidatu albanske opozicije u prvom krugu Bljerimu Reki.

Najveći problem u drugom krugu biće dostizanje neophodnog cenzusa od 40 odsto izlaznosti glasača na birališta.

Političari iz vlasti i opozicije pozivaju makedonske građane na masovnu izlaznost, kako izbori ne bi bili poništeni, što bi bilo prvi put u istoriji izbora u Severnoj Makedoniji od sticanja samostalnosti 1991. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.