U trendu

Moderna neće moći da ubrza proizvodnju vakcine

NJUJORK – Tempo proizvodnje vakcine „Moderna“ protiv kovida-19 verovatno neće biti značajnije ubrzan u narednih nekoliko meseci, izjavio je izvršni direktor te američke farmaceutske kompanije, dodajući ipak da se veliko povećanje proizvodnje očekuje 2022. godine.

Američka vlada pozvala je „Modernu“ da ubrza proizvodnju i dostavu vakcine, nakon što je privremeno obustavila primenu vakcine „DŽonson&DŽonson“ zbog toga što je kod šest žena došlo do pojave retkih krvnih ugrušaka nakon vakcinacije, prenosi agencija Rojters.

„Treba vremena za dodavanje velikih novih proizvodnih kapaciteta“, rekao je izvršni direktor „Moderne“ Stefan Bansel tokom razgovora sa investitorima.

Dodao je da se ipak očekuje da će nedavno najavljeno ulaganje u proširenje kapaciteta „vrlo konkretno“ doprineti povećanju proizvodnje 2022. godine.

Bansel je rekao da je „Moderna“ i dalje na putu da tokom 2021. proizvede i globalno distribuira planiranih između 700 miliona i milijardu doza svoje vakcine.

Kompanija „Moderna“ je ranije ovog meseca saopštila da je na putu da ispuni svoje ciljeve dostave vakcine evropskim zemljama, koje su takođe privremeno zaustavile vakcinaciju J&J vakcinom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar