U trendu

MOK i Zelenski ne slažu se oko učešća ruskih sportista na Olimpijskim igrama

DOHA – Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah naveo je da se razmatra mogućnost učešća Rusa i Belorusa na Olimpijskim igrama u razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, koji je pozvao na zabranu učešća ruskih i beloruskih sportista, saopštio je danas MOK.

Bah je Zelenskom rekao da Olimpijske igre imaju ujediniteljsku misiju, dok se ukrajinski predsednik protivi ideji da ruski sportisti učestvuju pod bilo kakvom neutralnom zastavom na Letnjim olimpijskim igrama 2024. u Parizu, jer su „sve njihove zastave umrljane krvlju“, prenosi Rojters.

Kako se navodi, MOK ide ka tome da na Olimpijskim igrama 2024. uključi ruske i beloruske sportiste kao neutralne, što je Bah preneo Zelenskom, koji je, međutim, zatražio potpunu izolaciju Rusije i Rusa od svetske zajednice.

Dodaje se da su se na kraju ove otvorene i konstruktivne rasprave, oba predsednika saglasila da ostanu u kontaktu.

Rojters navodi da je Olimpijski i paraolimpijski komitet SAD u ponedeljak podržao istraživanje mogućnosti učešća ruskih i beloruskih sportista na Igrama, ali je rečeno da to mogu striktno kao neutralni takmičari.

Bah je prošle nedelje naveo da je, iako sankcije MOK-a protiv Rusije i Belorusije ostaju na snazi, učešće njihovih sportista na međunarodnim takmičenjima, u cilju zaštite integriteta događaja, druga stvar.

Napominje se da su od početka sukoba u Ukrajini u februaru, mnoga sportska tela izmestila događaje ili suspendovala ruske timove ili sportiste, dok su brojni sponzori raskinuli ugovore u znak protesta protiv rata.

MOK je takođe preporučio da se događaji u Rusiji otkažu ili izmeste, kao i da ruski i beloruski sportisti ne učestvuju ili se takmiče pod neutralnom zastavom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.