U trendu

Moldavija: Rešenje pridnjestrovskog pitanja isključivo mirnim putem

KIŠINJEV – Posle izjave savetnika ukrajinskog predsednika Alekseja Arestoviča da će ukrajinske snage ući u Pridnjestrovlje ukoliko Moldavija to zatraži, pres-služba Biroa za reintegraciju Vlade Moldavije oglasila se saopštenjem da vlasti u toj zemlji nameravaju da reše pridnjestrovsko pitanje isključivo mirnim putem, bez vojnih i nasilnih dejstava, prenosi Sputnjik.

„Rešenje pridnjestrovskog pitanja može biti postignuto političkim putem i samo na miran način, bez vojnih i drugih nasilnih dejstava, kao i na osnovu principa demokratizacije i demilitarizacije regiona, poštovanja suvereniteta i teritorijalne celovitosti Moldavije, u okvirima njenih međunarodno priznatih granica“, navedeno je u pres-službi Biroa za reintegraciju.

U saopštenju je naglašeno da se stav Kišinjeva o rešavanju pridnjestrovskog sukoba bazira na zakonu iz 2005. godine i da se od tada nije menjao, navodi Sputnjik.

U Pridnjestrovlju su se dogodila tri teroristička napada – kod zgrade Ministarstva državne bezbednosti samoproglašene Pridnjestrovske moldavske republike u Tiraspolju, pored vojne kasarne u oblasti sela Parkanija i na tornju radio-televizijskog centra u blizini zaseoka Majaka.

U samoproglašenoj republici je uveden crveni nivo opasnosti od terorizma.

Izvor Sputnjika u Tiraspolju naveo je da su terorističke napade izvele neidentifikovane osobe koje su došle iz Ukrajine.

Danas je Ministarstvo unutrašnjih poslova samoproglašene moldavske republike potvrdilo da je u pravcu sela Kolbasna, u kojem se nalaze vojna skladišta, pucano s ukrajinske strane.

Predsednik nepriznate republike Vadim Krasnoselski je izjavio da sve ukazuje da tragovi organizatora eksplozija u Pridnjestrovlju vode iz Ukrajine.

Šezdeset odsto žitelja Pridnjestrovlja su Rusi i Ukrajinci.

Ovaj region je tražio da izađe iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se zbog talasa nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom.

Posle neuspešnog pokušaja vlasti Moldavije da nasilno reše problem, 1992. godine Pridnjestrovlje je praktično postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva, navodi Sputnjik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.