U trendu

Moldavija: Sud odbacio zahtev predsednice da imenuje ministre

KIŠINJEV – Ustavni sud Moldavije odbacio je danas zahtev prozapadno orijentisane predsednice te zemlje Maje Sandu da joj se dozvoli da imenuje nove ministre, čime je produžio višemesecni spor između Sandu i njenog prethodnika Igora Dodona, prijateljski nastrojenog prema Rusiji.

Sandu je pobedila na predsedničkim izborima u novembru prošle godine u zemlji od 3,5 miliona stanovnika, u kojoj se, kako tvrdi Rojters, Zapad i Rusija nadmeću za uticaj, ali je ušla u sukob sa članovima parlamenta, u kojem dominiraju poslanici koji podržavaju Dodona.

Sandu insistira na održavanju vanrednih parlamentarnih izbora, kojima se Dodonova Socijalistička partija protivi.

Ona smatra da će pobeda njene Stranke akcije i solidarnosti, partije na čijem je čelu bila pre nego što je postala predsednik, učvrstiti njenu moć i omogućiti joj da ispuni obećanja o borbi protiv korupcije.

Sandu i Dodon su u sukobu i oko imenovanja privremene nove vlade pošto je prethodna vlada, koja je imenovana u vreme Dodona, podnela ostavku, što je Sandu navelo da se obrati sudu.

Međutim, Sandu je ostvarila delimičnu pobedu pošto joj je sud dao ovlašćenje da imenuje državne zvaničnike na ključna ministarska mesta, kao što su ministri finansija i zdravlja.

Savetnica Sandu pozdravila je odluku da se predsednici da imenuje nove zvaničnike, navodeći da će to pomoći da vlada bude odgovornika.

Dodon je, takođe, pozdravio odluku suda, ocenivši da sud nije dozvolio Sandu da krši ustav, menja ministre i imenuje druge po volji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.