U trendu

Morales: Izbori mogu da se održe bez mene

MEKSIKO SITI – Bivši bolivijski predsednik Evo Morales rekao je danas da bi novi izbori mogli da se održe bez njega, što bi potencijalno otklonilo prepreku da se izabere novi predsednik te južnoameričke zemlje, koja je nakon njegove ostavke upala u haos.

„Radi demokratije, ako oni ne žele da učestvujem, nemam problema da ne učestvujem na novim izborima“, rekao je Morales za Rojters u intervjuu u Meksiko Sitiju.

„Samo se pitam zašto postoji toliko straha od Eva (Moralesa)“, kazao je on.

Morales je podneo ostavku pod pritiskom početkom ove nedelje, nakon nedelja protesta i nasilja posle izbora 20. oktobra koji su mu doneli pobedu pomračenu optužbama za prevaru.

Potom je prihvatio ponudu za azil od meksičke vlade, koja je poslala avion da ga prebaci u Meksiko Siti.

Privremena samoproglašena predsednica Bolivije Đanin Anjes, koja je u utorak stupila na vlast, rekla je da želi da spoji mostove s Moralesovom strankom Pokret za socijalizam (MAS).

Međutim, rekla je da sam Morales neće biti dobrodošao kao kandidat na narednim izborima.

Čini se da su privremena vlada i poslanici MAS postigli dogovor o održavanju novih predsedničkih izbora, ali nisu izabrali kandidata.

Morales je rekao da ne zna ko će biti kandidat za MAS, dodajući da će ljudi odlučiti.

On je naveo da želi da se vrati u Boliviju čim njegovu ostavku odobri bolivijsko zakonodavno telo.

Bivši farmer koke rekao je da mu je američka vlada ponudila avion za bekstvo iz Bolivije.

„Sjedinjene Države pozvale su ministra spoljnih poslova (Bolivije) i ponudile nam avion da nas odvede gde želimo. Bio sam siguran da će to biti Gvantanamo“, rekao je Morales smešeći se, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.