U trendu

Morison: Neće biti lokdauna uprkos omikronu

SIDNEJ – Australija mora da prevaziđe “tešku ruku” vlade, a vlasti moraju da prestanu lokdaunima povezanim sa kovidom-19 da zatvaraju živote ljudi, izjavio je danas australijski premijer Skot Morison, u trenutku kada je broj dnevnih infekcija u toj zemlji porastao na novi maksimum.

Slučajevi kovida-19 obaraju rekorde u poslednjih nekoliko dana usled porasta podstaknutog omikron sojem, ali Morison insistira da se ograničavanje širenja virusa svodi na ličnu odgovornost, prenosi agencija Rojters.

“Moramo da prevaziđemo tešku ruku vlade i moramo da tretiramo Australijance kao odrasle”, izjavio je Morison novinarima, pozivajući vlasti da se udalje od “kulture naredbi” kada su u pitanju maske i pravila socijalnog distanciranja.

“Nećemo se vraćati na lokdaune. Nastavićemo da živimo sa ovim virusom sa zdravim razumom i odgovornošću”, poručio je Morison.

Brzi lokdauni i stroga pravila socijalnog distanciranja pomogli su Australiji da zadrži broj zaraženih od kovida na relativno niskom nivou od oko 260.000 ukupnih slučajeva i 2.154 smrtnih slučajeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar