U trendu

Moskva: Glupe tvrdnje da je Rusija sabotirala Severni tok

MOSKVA – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je danas glupim tvrdnje da Rusija stoji iza navodnih napada na gasovode Severni tok, navodeći da ruske vlasti ne znaju šta je predsednik SAD Džo Bajden mislio kada je početkom februara govorio o tome da se treba osloboditi Severnog toka 2, ali da Moskva pamti te reči.

„To je prilično predvidljivo i takođe predvidljivo glupo izneti takve verzije (događaja). Predvidljivo glupo i apsurdno“, rekao je Peskov na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi Tas s .

On je kazao da incident na gasovodima Severni tok 1 i 2 treba da bude istražen i da „u teoriji takva situacija zahteva dijalog, brzu interakciju svih strana kako bi se što pre saznalo šta se dogodilo“, ali da do sada „vidimo apsolutni nedostatak takvog dijaloga“.

Evropske vlasti istražuju ono za šta Danska, Nemačka i Švedska tvrde da su bili akti sabotaže na cevovodima pod Baltičkim morem dva ruska gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2, navodi Rojters.

„Da li se sećate saopštenja predsednika SAD, koje je dao početkom februara, kada je obećao da će se osloboditi Severnog toka 2“, rekao je Peskov govoreći o prijavljenom curenju gasa na Severnom toku 1 i 2 i pojedinim tvrdnjama da bi Rusija mogla da bude umešana u te incidente.

On je kazao da su vanredne situacije na dva gasovoda veliki problem za Rusiju, da su obe linije Severnog toka 2 napunjene gasom i da je „ceo sistem spreman da pumpa gas, a taj gas je veoma skup“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar