U trendu

Moskva: Kijev sprema veliku provokaciju uoči GS UN 22. februara

KIJEV/MOSKVA – Ruski zajednički koordinacioni centar za humanitarni odgovor saopštio je danas da Kijev, „koji podržavaju SAD“, sprema provokaciju „velikih razmera“ uoči 11. specijalne sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, da optuži Rusiju da krši nuklearnu bezbednost tokom rata u Ukrajini.

„Kijevski režim, koji podržavaju SAD i evropske zemlje, sprema veliku provokaciju da optuži Rusiju, uoči sednice GS UN 22. februara, za navodno grubo kršenje obaveza o nuklearnoj bezbednosti tokom specijalne vojne operacije“, navodi se u saopštenju Centra, preneo je TAŠ.

U BRISELU je danas počeo dvodnevni sastanak ministara odbrane NATO, gde je jedna od glavnih tema bila Ukrajina.

SAD i NATO su saopštile da je Ukrajini potrebno isporučiti oružje što pre, zbog nove ruske ofanzive, i dodali da neće biti kašnjenja u isporuci vojne pomoći.

„Ukrajini mora hitno da se isporuči oružje, jer je ovo ključan trenutak u ratu“, rekao je ministar odbrane SAD Lojd Ostin.

GENERALNI SEKRETAR NATO Jens Stoltenberg rekao je da ne vidi znakove da se predsednik Rusije Vladimir Putin sprema za mir.

„Vidimo suprotno, sprema se za još veći rat, nove ofanzive i napade“, rekao je Stoltenberg, prenosi Rojters.

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE bi mogle da sankcionišu još banaka koje su povezane sa Rusijom i pokrenuće kritivični postupak protiv svakoga ko izbegava postojeća pravila o sankcijama, rekao je visoki američki zvaničnik za Rojters.

„Zamrzli smo oko 80 odsto sredstava u ruskom bankarskom sektoru. Sada gledamo dodatne banke i finansijske institucije da vidimo kako Rusija posluje u spoljnom svetu. Veoma je moguće da će biti još akcija“, rekao je Džejms O’ Brajan, direktor američke Kancelarije za koordinaciju za provođenje sankcija.

ISTRAŽIVAČI sa univerziteta Jejl u SAD saopštili su da se najmanje 6.000 ukrajinske dece, a možda i više, nalaze na Krimu i u Rusiji, koje po svoj prilici treba politički „re-edukovati“, preneo je Rojters.

Izveštaj navodi da su istraživači sa Jejla identifikovali najmanje 43 kampa i ostalih ustanova gde se nalaze ukrajinska deca koja su, kako se ističe, „deo velike sistematske mreže“ koja funkcioniše od napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

U grupama dece su ona sa roditeljima ili starateljima, zatim, decakoju Rusija smatra siročadima i ostali koji su bili u ukrajinskim državnim ustanovama, pre rata.

UKRAJINSKO MINISTARSTVO odbrane postavilo je danas tri nova zamenika ministra, nakon korupcijskog skandala koji je potresao Kijev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.