Moskva kritikuje jačanje američkog vojnog prisustva u Siriji

MOSKVA – Rusko ministarstvo odbrane danas je kritikovalo američki plan jačanja vojnog prisustva u Siriji, nazvavši ga „međunarodnim državnim razbojništvom“ motivisanim željom za zaštitom krijumčara nafte, a ne bezbednosnim razlozima.

Američki ministar odbrane Mark Esper rekao je u petak da će Vašington rasporediti oklopna vozila i jedinice oko sirijskih naftnih polja kako bi sprečio da naftna polja dospeju u ruke militanata Islamske države, prenosi AP.

Ranije ovoga meseca je Donald Tramp povukao je oko hiljadu americkih vojnika sa severoistoka Sirije, nakon čega je Turska imala otvorene ruke za napad na kurdsku miliciju YPG u tom području.

Rusko ministarstvo odbrane je u saopštenju navelo da Vašington nema, po međunarodnom ili američkom pravu, mandat za jačanje svoje vojne prisutnosti u Siriji te da plan nije motivisan istinskim sigurnosnim brigama u regionu.

Americke jedinice i privatne vojne kompanije u istocnoj Siriji štite krijumčare nafte koji zarađuju preko 30 miliona dolara mesecno, dodaje se u navodima.

Rusija, koja pođržava sirijskog predsednika Bašara al-Asada, vec dugo insistira na tome da je američka vojna prisutnost u Siriji ilegalna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.