U trendu

Moskva: Negativne posledice za Jermeniju ako ratifikuje Rimski statut

MOSKVA – Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je Jermenija upozorena na „izuzetno negativne posledice po bilateralne odnose ako ratifikuje Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda (MKS), koji je izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog navodne deportacije ukrajinske dece.

Izvor iz Ministarstva rekao je za RIA Novosti da je namera Jerevana da pristupi Rimskom statutu „neprihvatljiva za Rusiju“.

„Moskva smatra apsolutno neprihvatljivim planove zvaničnog Jerevana da se ratifikuje Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda u kontekstu nedavnih nezakonitih i pravno ništavnih naredbi MKS-a protiv ruskog rukovodstva“, rekao je sagovornik agencije.

Predsedavajući Ustavnog suda Jermenije Arman Dilanjan rekao je prošle nedelje da je Ustavni sud priznao obaveze sadržane u Rimskom statutu Međunarodnog krivičnog suda.

Nakon te odluke Ustavnog suda, jermenski parlament će morati da ratifikuje Rimski statut.

Sredinom marta, Pretpretresno veće MKS izdalo je nalog za hapšenje Vladimira Putina i ombudsmana za decu Marije Lvove-Belove.

S druge strane, ruski Istražni komitet otvorio je krivični postupak protiv tužioca Karima Ahmada Kana i sudija Međunarodnog krivičnog suda – Tomoka Akanea, Rosarija Salvatorea Ajtale i Serhija Erarda Ugaldea Godineza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.