U trendu

Moskva očekuje da se Vašington uzdrži od jednostranih mera prema Severnoj Koreji

Moskva očekuje da se Vašington uzdrži od jednostranih mera prema Severnoj Koreji, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji je podsetio na nedavni američki raketni napad na Siriju.

„Ako je američki potpredsednik (Majk Pens) želeo da kaže da će Vašington jednostrano upotrebiti vojnu silu onda je to rizičan put“, rekao je Lavrov komentarišući Pensovu izjavu da je završena „era strateškog strpljenja“ sa Severnom Korejom, prenela je agencija Tass.

Ruski ministar spoljnih poslova je naveo da „ne bi rekao“ da je tokom vlasti bivšeg američkog predsednika Baraka Obame „bila era strateškog strpljenja“ jer su Sjedinjene Američke Države preduzele, kako je rekao, teške mere protiv Severne Koreje u cilju ograničavanja razvoja raketnog i nuklearnog programa te temlje.

Lavrov je rekao i da je „neprihvatljivo avanturističko lansiranje raketa“ koje sprovodi Pjongjang jer se time krše rezolucije Saveta bezbednosti UN, ali da to ne znači da „drugi mogu da kriše medjunarodno pravo i upotrebe vojnu silu kao odgovor na to“. 

„Nadam se da više neće biti jednostranih akcija poput one koju smo videli u Siriji dok SAD slede pravac koji je predsednik (Donald) Tramp najavio tokom predizborne kampanje“, dodao je Lavrov.

Američki potpredsednik je izjavio ranije danas da je „era strateškog strpljena“ sa Severnom Korejom završena, izražavajući nestrpljenje pošto Pjongjang ne pokazuje spremnost da se odrekne nuklearnog oružja i balističkih raketa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.