U trendu

Moskva: Suverenitet nad Kurilima pripada Rusiji

MOSKVA – Zamenik predsedavajućeg Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov izjavio je danas da je mirovni sporazum između Rusije i Japana moguć samo na osnovu realne situacije, zasnovane na rezultatima Drugog svetskog rata – suverenitet nad Kurilskim ostrvima pripada Rusiji.

Komentarišući izjavu novog japanskog premijera Fumija Kišide o tome da se suverenitet Tokija odnosi i na Južne Kurile, Kosačov je za Sputnjik ocenio da to nije najuspešniji početak za novog premijera, ako on zaista teži postizanju bilo kakvih sporazuma sa Rusijom, pa i mirovnog sporazuma.

„Sudeći po svemu, izjava je upućena više domaćoj javnosti, s ciljem da se pokažu odlučnost i nepopustljivost“, rekao je Kosačov.

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma s Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije potpisan.

Stav Moskve je da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima nije upitan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.