U trendu

Moskva traži istragu UN o eksplozijama na gasovodima Severni tok

NJUJORK – Moskva smatra da su eksplozije koje su oštetile gasovode Severni tok i Severni tok 2 akt međunarodnog terorizma, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

„Kao što se mnogi od vas sigurno sećaju, već tada je krajem septembra 2022. godine bilo jasno ko može da stoji iza tog čina međunarodnog terorizma, jer ovako kvalifikujemo ovaj incident“, rekao je on na sastanku Saveta bezbednosti UN u utorak, prenosi TAŠ

Nebenzja je rekao u Savetu bezbednosti UN da Moskva „nema poverenja“ u odvojene istrage koje sprovode Danska, Švedska i Nemačka, ali da „potpuno veruje“ generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da uspostavi nezavisnu međunarodnu istragu od eksplozija.

Rusija je krajem prošle nedelje prosledila nacrt rezolucije članovima SB tražeći od generalnog sekretara UN da hitno uspostavi komisiju za istragu napada na Severni tok.

Eksperti Saveta bezbednosti održali su u ponedeljak zatvorene konsultacije o predloženoj rezoluciji, a diplomate su saopštile da ima protivljenja, navodi AP.

Rusija tvrdi da iza sabotaže stoji Vašington, za koju se u predloženoj rezoluciji Moskve kaže da se „dogodila nakon ponovljenih pretnji Severnom toku od strane rukovodstva SAD“.

SAD, Britanija, Francuska i drugi saopštili su da vlasti tri zemlje još istražuju napade na gasovod i da je pravi razlog zašto je Rusija sada pokrenula pitanje Severnog toka 1 i 2 , kako bi skrenula pažnju sa prve godišnjice napada na Ukrajinu i aktivnosti UN u naredna tri dana, koje uključuje usvajanje rezolucije Generalne skupštine kojom se osuđuje akcija Moskve.

„Današnji sastanak je očigledan pokušaj da se odvrati od ovoga. Dok se svet ujedinjuje ove nedelje kako bi pozvao na pravedan i siguran mir u Ukrajini u skladu sa Poveljom UN, Rusija očajnički želi da promeni temu“, rekao je američki diplomata Džon Keli u Savetu bezbednosti, navodi AP.

On je još naveo da su optužbe da su SAD umešane u sabotažu Severnog toka 1 i 2 potpuno neistinite i da Vašington „nije bio uključen ni na koji način.“

Uoči sastanka, ambasadori Danske, Švedske i Nemačke poslali su pismo članovima SB u kojima su saopštili da su njihove istrage pokazale da su naftovodi u velikoj meri oštećeni „snažnim eksplozijama usled sabotaže“, da se one još sprovode i da su ruske vlasti obaveštene o istragama.

Eksplozije koje su oštetile gasovode Severni tok 1 i Severni tok 2 nanele su ozbiljnu štetu energetskoj bezbednosti, saopštio je kineski stalni predstavnik pri UN Žang DŽun, prenosi TAŠ.

„Gasovodi Severni tok su glavna prekogranična infrastruktura i arterije za transport energenata“, rekao je kineski diplomata.

Zamenica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za politička pitanja Rozmeri Dikarlo obavestila je Savet bezbednosti, da UN nisu u poziciji da proveravaju bilo kakve tvrdnje u vezi sa eksplozijama i pozvala „sve zainteresovane da pokažu uzdržanost i izbegavaju bilo kakve spekulacije“, navodi AP.

Severni tok 1 je transportovao ruski gas u Nemačku sve dok Moskva nije prekinula isporuke krajem avgusta 2022. godine.

Severni tok 2 nikada nije ušao u upotrebu jer je Nemačka suspendovala svoj proces sertifikacije neposredno pre nego što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara 2022.

Švedski seizmolozi su 26. septembra registrovali dve eksplozije na trasama gasovoda, a rusko državno tužilaštvo pokrenulo je krivični postupak na osnovu optužbi za međunarodni terorizam, navodi TAŠ.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.