U trendu

Moskva upozorila novinare SAD na oduzimanje akreditacije

LONDON – Rusko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je danas američke novinske organizacije da rizikuju da im se oduzme akreditacija ukoliko se ne poboljša tretman ruskih novinara u Sjedinjenim Američkim Državama, tvrdi Rojters pozivajući se na tri neimenovana dobro upućena izvora.

Ruska agencija RIA Novosti javila je da su na današnjem sastanku s portparolkom ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marijom Zaharovom bili predstavnici „Volstrit džurnala“, Si-EN-Ena, AP-a, NPR i Alhurra TV.

Zaharova je na sastanku istakla teškoće za ruske novinare u SAD uključujući probleme s obnavljanjem viza, blokirane bankovne račune i navodno uznemiravanje od američkih obaveštajnih agencija, rekla su tri izvora Rojtersa upoznata sa sastankom.

Ona je, takođe, upozorila američke medije da će biti suočeni sa sličnim kontramerama ako ruskim novinarima ne bude omogućeno da slobodno rade u SAD.

Posle pokretanja vojne operacije u Ukrajini 24. februara, predsednik Rusije Vladimir Putin je potpisao zakon kojim se izriče zatvorska kazna do 15 godina svakome ko „namerno širi lažne vesti o vojsci“, što je navelo neke zapadne medije da povuku svoje novinare iz Rusije, podsetila je britanska agencija.

SAD su u okviru sankcija Moskvi kaznili i medije pod kontrolom Kremlja, a tri ruske televizijske mreže koje su SAD sankcionisale u maju su Prvi kanal Rusije, Televizijska stanica Rusija-1 i NTV, preneo je CNN.

Prema rečima zvaničnika, ove televizije su zajedno, samo u toku prošle godine, prihodovale više od 300 miliona dolara od oglašavanja u zapadnim zemljama, navela je američka televizija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.