U trendu

Mosul: Iračke trupe u borbi sa Ismalskom državom za kontrolu nad mostom

Iračke trupe bore se danas sa pripadnicima Islamske države (ID) za kontrolu nad mostom iznad reke Tigar u Mosulu, dok civili izlaze iz oslobođenih zapadnih četvrti tog grada, prehlađeni, mokri i gladni, ali sa olakšanjem jer više nisu pod kontrolom ekstremista.

Napredovanje jedinica iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova za brz odgovor juče je usporila kiša, ali su se žestoke borbe nastavile danas, prenosi Rojters.

Vladine snage su ušle i u oblasti zapadnog Mosula, poslednjeg uporišta Islamske države u tom gradu koji ekstremisti smatraju prestonicom svog samoproglašenog kalifata.

Iračke trupe prišle su na oko stotinak metara od mosta, ali ih je usporila snajperska vatra naoružanih ekstremista sa visokih zgrada, rekao je britanskoj agenciji predstavnik za medije iračkih jedinica za brz odgovor.

Iračke trupe očekuju da će do kraja dana preuzeti kontrolu nad mostom i okolnom oblašću.

„Zauzimanje mosta pomoći će da se dodatno stegne omča oko vrata borcima Daeša (Islamske države) koji se nalaze unutar Starog grada“, rekao je njihov portparol.

Zauzimanje tog mosta značiće da iračke snage kontrolišu tri od pet mostova preko Tigra, zaključuje Rojters.

Od početka ofanzive u oktobru 2016, iračke snage su uz podršku koalicije na čelu sa SAD povratile istočni Mosul i oko 30 odsto zapadnog dela grada iz ruku ekstremista, koji su brojčano slabiji, ali žestoko brane svoje poslednje uporište u Iraku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.