U trendu

Muftija Hasanovic: Odnosi HR i BiH gori nego u ratu

SARAJEVO – Odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine sada su gori nego što su bili tokom rata, a to stanje neće se moći promeniti bez iskrenog dijaloga, upozorio je danas zagrebački muftija Aziz Hasanović.

On je, u intervjuu za sarajevski „Dnevni avaz“, rekao da je položaj Bošnjaka u Hrvatskoj i dalje takav da oni uživaju sva ljudska prava, i da je ugovor koji je Islamska zajednica potpisala sa Hrvatskom 2002. godine, zapravo platforma koja, prema njegovim rečima, može biti uzor svim manjinskim zajednicama u Evropi.

Napominje, međutim, da sve to nije dovoljno, ako su odnosi između BiH i Hrvatske loši, zbog čega je, kako kaže, on nesrećan, prenosi Hina.

„Oni su sada gori nego za vreme rata. Komunikacija koju vidimo, ne ulazeći sada u to ko je kriv a ko je u pravu, nije dobra. Valja razgovarati“, poručio je zagrebacki muftija.

Podsetio je da Bošnjaci čine 75 posto pripadnika islamske zajednice u Hrvatskoj, i da su emotivno vezani za BiH, zbog čega ih svaka negativna izjava vređa.

Hasanović je istakao kako je dijalog nešto na što smo svi upućeni, te bi o tome, kako napominje, morali promisliti i oni koji javno istupaju na takav način da pogoršavaju odnose među narodima u BiH.

„Ukazujem na to i ovde politicarima koji imaju taj jedan ratoborni ili ignorantski narativ“, rekao je Hasanović, upozoravajući kako sadašnje stanje može prouzrokovati opasne posledice u budućnosti.

Dodao je kako Bošnjake, s obzirom na ratno iskustvo, posebno brine retorika onih političara u BiH koji minimiziraju genocid, kao i da oni nadu polažu u odnos sa SAD i EU, verujući kako njihove politike mogu pomoći da se BiH učini zemljom prihvatljivom za sve njene građane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.