U trendu

Muslimani i Jevreji zabrinuti zbog svinjskog želatina u vakc

DUBAI – Islamska i jevrejska zajednica u svetu zabrinute su zbog sastojaka vakcine koji krše zakone halal ishrane.

Budući da većina vakcina sadrži i svinjski želatin koji služi kao stabilizator i obezbeđuje vakcinu prilikom transporta i skladištenja, verske zajednice širom sveta izrazile su zabrinutost zbog sastojaka vakcine, što je dovelo u pitanje i samu vakcinaciju.

Prema standardima halal ishrane, svinjski želatin muslimanima nije dozvoljen za korišćenje pa su zbog toga mnoge farmaceutske kompanije koje rade na razvoju vakcina morale da prilagode svoje proizvode tržištima gde postoji značajan procenat onih koji se pridržavaju pravila, prenosi AP.

Švajcarska kompanija Novartis proizvela je tako vakcinu protiv meningitisa bez svinjskog želatina, a saudijske i malezijske kompanije trenutno rade na proizvodnji sličnih vakcina.

Međutim, zbog same procedure razvoja vakcine i nastojanja da se što prije osigura više doza, ne garantuje se da se u vakcinama kompanija Fajzer, Moderna i drugih, neće naći i svinjski želatin.

„Zbog potražnje, postojećih lanaca nabavke, troškova i kraćeg veka trajanja vakcina koje ne sadrže svinjski želatin, znači da će se sastojak verovatno koristiti u većini vakcina, rekao je Salman Vakar, generalni sekretar Britanskog islamskog medicinskog udruženja.

Zbog sastojaka nekih vakcina države u Aziji već su imale problema sa verskim zajednicama.

Indonežanski savet Ulema, telo koje izdaje potvrde da je proizvod halal ili dozvoljen prema islamskom zakonu, 2018. godine proglasilo je da su vakcine protiv ospica i rubeole zbog želatina bile „haram“ ili nezakonite.

Pored islamske zajednice, određeni sastojci vakcina mogli bi predstavljati problem i za jevrejske zajednice gde se takođe konzumacija svinjskih proizvoda smatra verski nečistom.

„Prema jevrejskom zakonu, svinjetina je zabranjena samo ukoliko se jede. Ako se ‘ubrizga u telo’, a ne pojede se, tada nema zabrane i problema, posebno kada smo zabrinuti zbog bolesti“, rekao je rabin David Stav, predsednik Tohar, rabinske organizacije u Izraelu.

Ipak, navodi se, najviše muslimansko telo u Ujedinjenim arapskim emiratima Fatva savet UAE saopštilo je da je vakcina dozvoljena za muslimane čak i ako sadrži svinjski želatin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.