U trendu

MVEP: U Ukrajini zarobljen državljanin Hrvatske

ZAGREB – Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova potvrdilo je danas da je u Ukrajini uhapšen hrvataski državljanin ne iznoseći više detalja zbog, kako kažu, osetljivosti situacije.

Snimak uhapšenog, koji se borio u redovima ukrajinske vojske u okupiranom gradu Marijupolju, objavila je ruska televizija RT.

U saopštenju hrvatskog MVEP se navodi da raspolažu saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu i da u saradnji s ukrajinskim vlastima nastavljaju da rade na rešavanju ovog slučaja.

Navode i da zbog, kako kažu, osetljivosti situacije, u ovom trenutku ne mogu da objave više informacija.

Na snimku koji je objavila RT hrvatski državljanin V.P. kaže da je zarobljen tokom pokušaja bekstva iz opkoljenog grada zajedno s nekolicinom drugih boraca.

Rekao je i da se pridružio redovima ukrajinske vojske još 2020. godine kako bi dobio ukrajinsko državljanstvo.

Tada se, kaže, to činilo kao dobra ideja, budući da je linija fronte u Donbasu bila „stacionarna“, preneo je hrvatski portal Index.

Kako je dodao, želeo je državljanstvo zbog devojke u koju se zaljubio, a koja zbog bolesne majke nije mogla da napusti Ukrajinu.
Muškarac je navodno prethodno u hrvatskoj vojsci proveo pet godina i tvrdio je da nije imao pravo borbeno iskustvo.
„Pet godina sam bio pešak u hrvatskim oružanim snagama, to je sve“, rekao je i dodao da pre nije bio uključen ni u kakve sukobe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.