U trendu

N1: U HR ne postoji koncept političke odgovornosti

ZAGREB – U Hrvatskoj ne postoji koncept političke odgovornosti, pokazao je to slučaj šestogodišnje devojčice Madine Husini, čiji roditelji su nezakonito proterani sa hrvatske teritorije, što je za posledicu imalo gubitak njenog života, konstatuje zagrebačka N1 tv.

Evropski sud za ljudska prava odbio je zahtev Hrvatske za ponovnim razmatranjem slučaja smrtno stradale devojčice, pa je odluka Suda postala pravosnažna.

U analizi ovog slučaja, N1 smatra dobrim pitanje kako će Hrvatska provesti tu presudu. S jedne strane, kažu, imamo presudu, a s druge ne postoje sankcije za odgovorne. „Hrvatska sada treba da srpvoede novu istragu koja bi trebalo da bude kvalitetnija i rezultira nečim konkretnijim. Hrvatska je i ranije vodila tu istragu, kad su nestali snimci termovizicijske kamere“, navodi se u komentaru ovog medija.

Podsećaju da se zna da se ovaj slučaj dogodio u jesen 2017. godine.

Ilegalnim „pušbekom“ porodica devojčice vraćena je sa granice i proterana u Srbiju pružnim putem, kada je na nju naleteo voz.

Porodici Husini nije bilo omogućeno traženje azila u Hrvatskoj.

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović kaže da će istraga biti sprovedena, da Hrvatska mora da plati odštetu od 40.000 evra i sudske troškove, a premijer Andrej Plenković smatra da je to individualan slučaj, podseća ova tv.

„Ako je ovo slučaj individualnog karaktera, zašto se onda sve to dogodilo i zašto niko nije odgovarao? Očito je da Hrvatska nije dobro postupila u tom slučaju. Vidimo i da koncept političke odgovornosti u Hrvatskoj ne postoji, jer ne samo da nije smenjen ministar, nego i niko u sistemu nije odgovarao za to“, konstatuje se u analizi.

Novinari su juče ministra Božinovića upitali hoće li dati ostavku, on je rekao da ona nije na stolu, a s druge strane CMS traži od premijera Andreja Plenkovića da ministra smeni.

Hrvatska, dakle, treba da sprovede novu istragu, a pitanje je koliko će ona biti kvalitetna pet godina nakon smrti devojčice.

Reagovala je i vladina kancelarija pri Evropskom sudu za ljudska prava i kaže da presuda ne znači da je Hrvatska odgovorna za smrt devojčice Madine. Hrvatska, pak, žali zbog svega što se dogodilo, a žaljenje je uputila i Evropskom sudu, što nije upalilo pa sada presuda postaje pravosnažna.

Na osnovu presude Hrvatska mora da plati odštetu od 40.000 evra i 18.000 evra sudskih troškova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.