U trendu

Na 30 kilometara od S. Koreje vežba sa bojevom municijom

SEUL – Na oko 30 kilometara od utvrđene granice sa Severnom Korejom, kombinovane snage južnokorejske i američke vojske održale su danas glavnu vežbu uz upotrebu bojeve municije sa artiljerijom, tenkovima i drugim oružjem, prenosi Rojters.

Južna Koreja i SAD otpočele su 22. avgusta najveće vežbe od 2017. godine, pošto su dve zemlje poslednjih godina ređe izvodile zajedničke manevre zbog kovida-19 i diplomatskih nastojanja da smanje tenzije sa Severnom Korejom, navodi britanska agencija.

Severnokorejski lider Kim Džong Un upozorio je ranije da je „odvraćanje od nuklearnog rata“ njegove zemlje „potpuno spremno“ da odgovori na „ovakve pretnje“.

Rojters navodi da je bio među nekolicinom medija kojima je danas odobren pristup vežbama, koji su uključivale bojevo gađanje iz američkih i južnokorejskih haubica, tenkova, mitraljeza i minobacača.

Učestvovali su i jurišni avioni A-10 i helikopteri Apači.

Pukovnik Brendon Anderson, zamenik komandanta američkih trupa na manevrima, saopštio je da vežbe nisu usmerene ni na jednog protivnika konkretno, ali da očigledno uzimaju u obzir „razloge za savez SAD i Južne Koreje“ – aludirajući na Severnu Koreju.

Vežbe su osmišljene tako da simuliraju borbu protiv neprijatelja koji bi mogao da se meri sa sposobnostima saveznika, rekao je on.

„Obučavamo se za borbene operacije velikih razmera“, rekao je Anderson, napominjući da je sukob u Ukrajini pokazao potrebu da se poboljša artiljerija dugog dometa i sposobnosti osmatranja i izviđanja.

On je negirao da su ovakve vežbe odlagane ranije iz političkih razloga, ali je rekao da su kovid-19 i logistički izazovi izvođenja multinacionalne vežbe sa bojevom municijom doprineli da saveznici do sada nisu mogli da ih sprovedu.

Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja održavaju svoje najveće združene vojne vežbe u poslednjih nekoliko godina, u trenutku kada Pjongjang pojačava testiranje naoružanja i pretnje nuklearnim sukobom Seulu i Vašingtonu.

Godišnje letnje vežbe dve zemlje, pod nazivom „Ulči fridom šild“, se održavaju od 22. avgusta do 1. septembra u Južnoj Koreji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar