U trendu

Na Balkanu se ponovo bude retogradne politicke ideje

NJUJORK/PODGORICA – Predsednik Milo Đukanović, koji u Njujorku učestvuje u radu Generalne skupštine UN, saopštio je da je tu priliku iskoristio da šefa evropske diplomatije Žozepa Borela upozna i sa problemima sa kojima se Crna Gora danas suočava imajući u vidu da, kako je naveo, „u regionu osećamo snažne refleksije određenih globalnih političkih poremećaja“.

Ti globalni politički poremećaji, kaže Đukanović, doveli su do ponovnog buđenja nekih retrogradnih političkih ideja, „uglavnom inspirisanih prekompozicijom granica na ZB, i stvaranjem uslova za formiranje uvećanih država nacionalno i verski homogenih“.

„Ukazao sam da to smatram vrlo retrogradnim i apsolutno pogubnim, o čemu svedoče gubici koje smo imali na prostoru ex Jugoslavije ranih 90-ih godina, a koje su posledica upravo tadašnjih ideja istovetnim današnjim idejama“, rekao je Đukanović i dodao:

„Dakle, ukazao sam da je to nešto što ne preti samo građanskom, sekularnom i proevropskom profilu Crne Gore, nego preti stabilnosti Balkana, samim tim ugrožava evropsku stabilnost i fokusiranost na dalji prosperitet i konkurentnost Evrope kao našeg zajedničkog doma“.

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, on je to rekao na zajedničkoj večeri koju je u Njujorku sa liderima Zapadnog Balkana organizovao Borel.

Čini mu se, kaže, da su svi sagovornici veoma dobro razumeli ta upozorenja.

„Zajedno smo pozvali EU da uz inicijaciju visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku gospodina Borela uloži dodatne napore, da pomogne ZB kako bi i ZB dosegao u bliskoj budućnosti svoju evropsku perspektivu, i kako bismo ukupno kao Evropa na taj način zatvorili vrata za destruktivne uticaje koji ugrožavaju i evropsko jedinstvo i evropski sistem vrednosti“, naveo je šef crnogorske države.

Čini mu se, kaže, i da je razgovor bio veoma koristan, upravo zato što je bio veoma otvoren, i gde je razgovarano o suštini a ne o nekim manje više marginalnim aspektima te evropske politike na ZB.

„Čini mi se da je dato jako puno inspirativnih ideja koje bi mogle poslužiti za uspešan samit EU i ZB koji treba da se dogodi 6. oktobra u Ljubljani“, rekao je Đukanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.