U trendu

Na Đukanoviću i DPS je odgovornost za izlazak iz krize

PODGORICA – Predsednik Demokatske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević demantovao je danas sve spekulacije o navodnoj podeli resora i imenima ministara u budućoj 44. Vladi Crne Gore.

Svaka spekulacija o podeli resora i imenima ministara buduće vlade daleko je od osnovane, rekao je Knežević u izjavi za Radio Crne Gore i istakao da prvo predsednik države Milo Đukanović treba da potpiše izmenjeni Zakon o predsedniku.

„U međuvremenu, smatram da bi lideri buduće parlamentarne većine, koja bi glasala 44. vladu, trebalo da se sastanu i još jednom preciziraju sve ono što je neophodno, a predstavlja naš dogovor od septembra, a neophodno je kako bi Miodrag Lekić počeo da sastavlja vladu“, rekao je Knežević.

U ovom trenutku, dodao je, redosled poslova je jasan.

Na pitanje kada bi Miodrag Lekić mogao biti izabran za mandatara tj. kada bi mogao početi proces sasatvljanja nove vlade, Knežević kaže:

„To bi trebalo precizirati na sastanku lidera parlamentarne većine. Ako potvrdimo dogovore od septembra, a verujem da hoćemo, onda bi se to moglo očekivati u doglednom vremenu, shodno rokovima.“

Istakao je da više nema zakonskih prepreka za formiranje nove vlade, već da se samo očekuje da Đukanović u zakonskom roku potpiše usvojeni izmenjeni Zakon.

Funkcionisanje u zkaonskim okvirima, rekao je, treba da omogući da država najzad počne da funkcioniše institucionalno.

„Smatram da bi dobro bilo da DPS u narednom periodu povuče pritužbe na izborni proces 23. oktobra i omogući konstituisanje lokalnih samoupotrava, prevashodno u Podgorici i Pljevljima“, kazao je Knežević, preneo je portal RTCG.

Istakao je da je dijalog u ovom trenutku neophodan, a da je na Đukanoviću i DPS da pokažu odgovornost za izlazak iz postojeće krize.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.