U trendu

Na G7 pritisak da SAD produže vojno prisustvo u Avganistanu

LONDON – Predsednik SAD Džozef Bajden i lideri G7 održali su danas video konferenciju tokom kojeg su neke od velikih industrijski razvijenih zemalja vršile pritisak da SAD produže svoje vojno prisustvo u Avganistanu i nakon konačnog roka za evakuaciju 31. avgusta.

Ovaj sastanak, čiji je domaćin bio britanski premijer Boris Džonson, održan je u jeku široko rasprostranjenog nezadovoljstva nekih od najbližih američkih saveznika zbog Bajdenovog pristupa povlačenju vojnih snaga iz Avganistana.

Pritužbe su stigle iz Velike Britanije, Francuske, Nemačke, ali i drugih zemalja iz organizacije sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja, od kojih samo Japan nije i član NATO pakta, prenosi AP.

Neposredno pre početka današnje konferencije G7, britanski ministar odbrane Ben Volas izrazio je sumnju da će predsednik Bajden pristati na produženje roka.

Danas se tim povodom oglasio i predstavnik talibana Zabihulah Mudžahid i poručio da talibani neće prihvatiti bilo kakvo produženje dogovorenog roka.

„Voleo bih da imamo više vremena, ali mislim da je to trenutno malo verovatno, zato moramo planirati tako da 31. avgust bude posljednji rok. Svaki dan koji bismo dobili nakon toga bio bi veliki bonus“, rekao je Volas za BBC Njuz.

Predsednik SAD se obratio liderima G7 nekoliko minuta pred početak sastanka koji je trajao manje od jednog sata, navodi se u saopštenju Bele kuće, ali očekuje se da se Bajden kasnije danas oglasi povodom situacije u Avganistanu.

Liderima G-7 pridružili su se i predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Osim potrebe da se iz Kabula evakuiše više hiljada Amerikanaca, državljana savezničkih zemalja i Avganistanaca koji su sarađivali sa stranim snagama, prema rečima jednog zvaničnika Pentagona, biće potrebni dani da se prebaci i 6.000 vojnika raspoređenih oko aerodroma koji obezbeđuju i upravljaju situacijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.