U trendu

Na Korejskom poluostrvu lanisirane dsetine projektila, Rusija poziva na smirivanje tenzija (VIDEO)

Severna Koreja je danas lansirala najmanje 23 projektila, od kojih je jedan pao nedaleko od južnokorejskih teritorijalnih voda, što je izazvalo nagli porast tenzija na poluostrvu a Seul je uzvratio lansiranjem tri rakete ka moru.

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol osudio je „provokaciju“ Pjongjanga, navodeći da je reč o „de fakto teritorijalnoj invaziji“.

Rusija je pozvala „sve da ostanu mirni“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da je situacija na Korejskom poluostrvu „već dovoljno napeta“.

Severnokorejska vojska je takođe otvorila artiljerijsku vatru ka „tampon zoni“ između dve zemlje pošto Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države izvode u regionu vazdušne manevre koje je Pjongjang osudio.

Tri severnokorejske balističke rakete kratkog dometa lansirane su u 8.51, a jedna je prešla „severnu graničnu liniju“.

Aktivirana je uzbuna za vazdušni napad na južnokorejsko ostrvo Uleungdo, oko 120 kilometara istočno od Korejskog poluostrva, gde je stanovnicima rečeno da odu u skloništa.

Prema vojnim izvorima u Seulu, to je bio prvi put od podele poluostrva posle Korejskog rata 1953. da je severnokorejski projektil pao tako blizu teritorijalnih voda Juga.

Severna Koreja je danas lansirala ukupno 23 projektila, uključujući balističke rakete kratkog dometa i rakete zemlja-vazduh, saopštila je južnokorejska vojska.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.