U trendu

Na lokalnim izborima u Gruziji pobedila vladajuća stranka

TBILISI – Na osnovu podataka sa 99,97 odsto obrađenih biračkih mesta u Gruziji, vladajuća partija Gruzijski san – Demokratska Gruzija, osvojila je na opštinskim izborima 46,7 odsto glasova, saopštila je danas Centralna izborna komisija, a preneo Rojters.

Stranka Ujedinjeni nacionalni pokret, koju je osnovao bivši predsednik Mihail Sakašvili, drugoplasirana je sa 30,7 odsto glasova.

Rojters navodi da će vodeća stranka Gruzijski san verovatno biti zadovoljna rezultatom na lokalnim izborima, koji je bio veći od praga postavljenog sporazumom uz posredstvo EU, prema kojem je pristala da održi nove parlamentarne izbore ako osvoji manje od 43 odsto.

Gruzija ima oko 3,5 miliona registrovanih birača, a u subotu je moglo da se glasa na više od 3.700 biračkih mesta.

Nakon zatvoranja biračka mesta izlaznost je iznosila 51,92 odsto.

Izbori su održani dan posle hapšenja bivšeg predsednika Gruzije, a sada opozicionog političara Mihaila Sakašvilija, koji je napustio zemlju 2013. godine, a u međuvremenu je 2018. godine osuđen u odsustvu na zatvorsku kaznu.

On je uhapšen np povratku u domovinu, a potom je pozvao svoje pristalice da glasaju za opoziciju i organizuju postizborne ulične proteste.

Odmah nakon hapšenja Sakašvili je započeo štrajk glađu i zatražio da se sastane sa ukrajinskim konzulom, saopštio je gruzijski ombudsman Nino Lomdžaria.

Bivšem predsedniku se stavlja na teret da je zloupotrebio položaj i zataškavao dokaze, zbog čega je 2018. godine osuđen u odsustvu na zatvorsku kaznu, iako tvrdi da su sve optužbe protiv njega politički motivisane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.