U trendu

Na snimku mornarice SAD ruski mornari koji se sunčaju

NJUJORK – Američka mornarica objavila je snimak za koji tvrdi da je dokaz da je za sudar koji se umalo dogodio između američke krstarice „Čenselorsvil“ i ruskog razarača „Admiral Vinogradov“, kriva ruska ratna mornarica, a ne američka, budući da se na snimku vidi kako se ruski mornari sunčaju na palubi.

Mornarica SAD je u petak ujutro podelila na društvenim mrežama dva video snimka, dužine oko tri minuta, koji prikazuju napete trenutke kada je ruski razarac napravio ono što su vođe Sedme flote SAD nazvale „nebezbednim manevrom“, prisiljavajući „Čenselorsvil“ da svoje motore okrene unazad, preneo je portal Militari.kom.

Na prvom snimku se vide muškarci bez majica na palubi ruskog razarača klase Udaloj, „Admiral Vinogradov“, koji se kako se čini, sunčaju na krmi razrača, dok se brodovi opasno približavaju jedan drugom.

Zvanicniči američke mornarice naveli su da je ruski ratni brod došao na oko 50 metara od „Čenselorsvila“, što je dovelo u opasnost brod i posadu.

„Ova nebezbedna akcija primorala je „Čenselorsvil“ da pokrene u potpunosti motore u nazad i manevriše kako bi izbegao sudar“, navodi se u saopštenju Sedme flote.

Bivši zapovednik ruske mornarice admiral Valentin Selivanov rekao je za ruske medije da postoji „vreme za rat i vreme za sunčanje“.

„Istočno Japansko more. Naš brod u pokretu na otvorenom moru… Mornari i oficiri su ručali. Oni su na na pauzi posle ručka, ponosni što služe svoju zemlju“, dodao je admiral.

Ipak, kako je dodao, oni nisu u stanju rata.

„I naravno, ako se jedan sunča, sunčaće se i drugi. I da, ako se sunčate, morate da se skinete ako hoćete da pocrnite“, zaključio je admiral, preneo je Sputnjik internešenal.

Prethodno je Ruska Pacifička flota saopštila da je Moskva uložila protest komandi vojske SAD nakon što je, kako je tvrdila, američka krstarica omela prolazak razaraču „Admiral Vinogradov“, prišavši mu na oko 50 metara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.