U trendu

Nacelni dogovor EU o osmom paketu sankcija Rusiji

BRISEL – Zemlje Evropske unije postigle su inicijalni dogovor o osmom paketu sankcija protiv Rusije, rekli su danas neimenovani diplomatski izvori za Rojters.

Prema njihovim rečima, izaslanici 27 zemalja EU u Briselu su danas razgovarali o predlogu sankcija protiv Rusije i dali početno zeleno svetlo, a konačno odobrenje se očekuje sledeće nedelje.

Kako su rekli izvori, sve zemlje članice EU treba jednoglasno da donesu odluku o uvođenju sankcija i, ukoliko bi se pokazalo da je suviše teško prevazići njihove međusobne razlike, to pitanje bi bilo prosleđeno liderima zemalja EU koji se sastaju u Pragu 6. i 7. oktobru.

Evropska komisija je u sredu predložila osmi paket sankcija protiv Rusije, uključujući ograničavanje cene ruske nafte i dalje ograničavanje trgovine visokotehnološkim proizvodima.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da su nove sankcije osmišljene da „nateraju Kremlj da plati“ za eskalaciju rata protiv Ukrajine.

Ona je obećala da će EU uvesti gornju granicu na cenu ruske nafte kako bi „podržala smanjenje ruskih prihoda i očuvanje stabilnog globalnog tržišta“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.