U trendu

Načelnik Bužima najavio uklanjanje plakata sa čestitkom

SARAJEVO – Mersudin Nanić, načelnik opštine Bužim na granici Bosne i Hercegovicne i Hrvatske najavio je uklanjanje čestitke za Božić i Novu godinu sa panoa u centru te opštine, u kojoj gotovo sto odsto živi bošnjačko stanovništvo, tvrdeći da se radi o provokaciji, što su oštro osudili iz Hrvatskog narodnog sabora u BiH.

Juče je, naime, u centru Bužima postavljen pano sa čestitkom koju su uputili premijer Unsko-sanske županije Mustafa Ružnić i predsednik Skupštine Razim Halkić, a odmah potom je na svom fejsbuk profilu reagovao je načelnik Nanić navodeći da će plakat biti uklonjen zbog prigovora više meštana.

Nanić je napisao da je plakat sa čestitkom doživljen kao neprijmerena provokacija za Bužimljane.

„Želim da kažem da će biti uklonjen, jer ne priliči ni mestu ni vremenu“, napisao je Nanić i dodao da će skidanje plakata sa čestitkom finansirati opština.

„Poštujemo svakoga i svačije, ali svoje ne damo“, napisao je načelnik opštine Bužim koji je i član vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića.

Iz Hrvatskog narodnog sabora BiH su ovim povodom poručili da je ovo najbolji pokazatelj kako SDA vidi „modernu i građansku“ državu BiH.

„Ovakve reakcije su živi dokaz i primer ‘moderne i građanske’ države kako je očigledno promišlja SDA. To je valjda taj primer ravnopravnosti i suverenosti s kojom bi trebalo pristupiti EU, a božićna čestitka je vređanje“, naveli su iz Hrvatskog narodnog sabora koji okuplja hrvatske stranke u BiH.

Oni očekuju da će SDA i načlenik Nanić uputiti izvinjenje zbog ovog, kako su naveli, sramnog ispada.

„Ne katolicima niti nekome Hrvatu, nego svim normalnim ljudima u Bosni i Hercegovini, bez obzira kojem konstitutivnom narodu ili konfesiji pripadali“, naveli su iz HNS-a BiH, preneo je hrvatski portal Dnevnik.

Prema popisu stanovništva iz 2013. u bužinskoj opštini živi 99,31 odsto Bošnjaka

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.