U trendu

Najavljene urgentne i dugogorčne mere protiv zagađenja u Pljevljima

PODGORICA – Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović saopštio je danas da izvršna vlast počinje da preduzima urgentne i dugoročne mere za Pljevlja, opštinu koja je pre nekoliko dana prva na listi najzagađenijih mesta u svetu.

Abazović je to saopštio Telegramu posle sastanka sa ministarkom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Anom Novaković-Đurović i direktorom Agencije za zaštitu životne sredine Milanom Gazdićem i dodao da je odlučeno da vlada donesene urgentne i dugoročne mere protiv zagađenja uPljevlju i drugim crnogorskim gradovima.

Abazović je na Telegramu saopštio da će vlada subvencionisati cenu električne energije, da će finansijski pomoći u nabavci prečišćivača vazduha za bolnice, vrtiće i škole, zatim javne institucije i domaćinstva i da će obezbediti dovoljnu količinu N95 zaštitnih maski.

Takođe, naveo je, kancelarija Agencije za zaštitu životne sredine biće otvorena u Pljevljima, a vlada će imenovati ekološkog inspektora za ovu opštinu, a do tada inspektori iz Podgorice i Berana će konstantno vršiti nadzor.

Najavio je da će vlada naredne sedmice formirati tim koji će predložiti dugoročne mere, koje će podrazumevati da toplifikacija u Pljevlju bude proglašena za projekat od javnog interesa kako bi se obrzala njegova realizacija, zatim subvencionisanje termoizolacije objekata i ubrzanje projekata toplifikacije drugih gradova na severu koji imaju problem sa enormnim zagađenjem vazduha.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.