U trendu

Najbogatiji Ukrajinac predao medijsku imperiju državi

KIJEV – Najbogatiji Ukrajinac Rinat Ahmetov saopštio je da svoju medijsku imperiju u potpunosti ustupa državi, u skladu sa zakonom o suzbijanju prevelikog uticaja „oligarha“ na privredu.

Ahmetov je sinoć u izjavi Rojtersu naveo da će Ukrajinska medijska grupa predati dozvole za svoje televizijske kanale i štampane medije državi, kao i da obustavlja rad onlajn medija.

„Nevoljno sam doneo odluku da moja investiciona kompanija SCM izađe iz medijskog biznisa“, rekao je Ahmetov navodeći pomenuti zakon kao razlog.

„Kao najveći privatni investitor u ukrajinskoj privredi uvek sam govorio da nikad nisam bio, niti ću biti oligarh“, naveo je on.

Ahmetov je objasnio da njegova kompanija nije uspela da proda medije po tržišnim uslovima zbog rata u Ukrajini i šestomesečnog roka koji je predviđao zakon o „suzbijanju opasnosti za nacionalnu bezbednost usled prevelikog utjecaja oligarha“ koji je donet u septembru.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak je ocenio da zakon predstavlja „novu stranicu u odnosima države i biznisa“ i pozdravio odluku Ahmetova kao dobar primer.

Rojters podseća da su u mesecima uoči ruske invazije televizijski kanali Ahmetova bili sve kritičniji prema predsedniku Volodimiru Zelenskom kao i da je biznismen dolazio u sukob sa vladom zbog predloženih zakona.

Zelenski je u novembru tvrdio i da Moskva planira da uvuče Ahmetova u pokušaj puča protiv njega, što je on odbacio navodeći da je „šokiran širenjem takvih laži“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.