U trendu

Najbolje spremljena optužnica do sada

BANJALUKA – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac kaže da je za zločin na Petrovačkoj cesti najbolje spremljena optužnica do sada, iako sve dolazi 30 godina posle.

Ocenio je da je bolje ikad, nego nikad.

„Hrvatska je i zakonom donela odluka da neće sarađivati sa Srbijom, da ih zakonski goni. Hrvatski pravosudni organi ne žele da sarađuju sa srpskim tužilaštvom, čak osporavaju i činjenicu šta Srbija ima da traži u zločinu koji se dogodio u BiH“, rekao je Štrbac za RTRS.

Podsetio je da je na Petrovačkoj cesti ranjeno blizu 50 ljudi.

„Nažalost, velika većina je odustala od krivičnog gonjenja kada su videli koliko to sporo traje. S druge strane imate u ovoj godini u Hrvatskoj suđenje za 62 lica optužena za ratni zločin, koji su bili pripadnici Srpske vojske Krajine i JNA“, naveo je Štrbac.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima jer su u akciji „Oluja“ 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada.

U avionskom raketiranju je, za sada, identifikovano 13 ubijenih osoba od kojih šestoro dece, kao i 24 ranjenih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar