U trendu

Najmanje 57 Palestinaca povređeno u sukobima u Al Aksi

JERUSALIM – Najmanje 57 Palestinaca povređeno je danas u sukobima sa izraelskom policijom u kompleksu džamije Al-Aksa u Jerusalimu, saopštile su palestinske zdravstvene vlasti, a prenosi Rojters.

Izraelska policija saopštila je da je intervenisala nakon što je stotine ljudi bacalo kamenje i pirotehnička srdstva i približilo se Zapadnom zidu, gde je u toku bilo bogosluženje Jevreja.

Jedna službenica policije je tom prilikom povređena kamenom, a drvo je zapaljeno vatrometom, saopštile su izraeleske vlasti, navodi britanska agencija.

Izraelska policija je u punoj opremi za razbijanje demonstracija upala je jutros u prostor džamije Al Aksa u Jerusalimu, čiji kompleks predstavlja svetinju i za Jevreje i za muslimane, a nakon što su palestinski mladići bacali kamenice na kapiju gde su stajali policajci, rekli su svedoci Rojtersu.

Policija je takođe koristila dron za bacanje suzavca, saopštio je starešina džamije.

Al-Aksa je treće najsvetije mesto za islamske vernike, a izgrađena je na vrhu brda koje je najsvetije mesto za Jevreje, koji ga nazivaju Hramovnom gorom i to je već decenijama glavno žarište izraelsko-palestinskog nasilja.

Palestinci optužuju Izrael da krši dugogodišnji dogovor tako što dovodi sve veći broj Jevreja u policijskoj pratnji da posete ovo mesto.

Izrael tvrdi da ostaje posvećen dogovoru o statusu kvo i za nasilje okrivljuje islamističku grupu Hamas koja ima vlast u Gazi.

Ove godine islamski Ramazan se poklapa sa jevrejskim praznikom Pasha i hrišćanskim Uskrsom, tako da su se u Stari grad uputile desetine hiljada vernike sve tri religije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar