U trendu

Najstarija osoba na svetu preminula na Jamajci u 117. godini

Najstarija osoba na svetu, Vajolet Braun, preminula je na Jamajci u 117. godini, čime je Japanka Nabi Tađima postala najstarija živa osoba, javlja danas AP.

Braun, poznata kao „Teta V“, u trenutku smrti imala je tačno 117 godina i 189 dana, a preminula je u petak u lokalnoj bolnici gde je lečena od srčane aritmije i dehidriranosti.

Premijer Jamajke Endrju Holnes uputio je saučešće članovima njene porodice putem Fejsbuka, nazvavši je „inspirativnom ženom“.

Braun je rođena kao Vajolet Mos 10. marta 1900, a veći deo života je provela sekući šećernu trsku u blizini svoje kuće u distriktu Duanvale na zapadu Jamajke.

Bila je vernica Baptističke crkve, gde je godinama svirala na orguljama, a svoju dugovečnost je pripisivala napornom radu i hrišćanskoj veri.

Njen suprug Augustus Braun preminuo je 1997. godine, a najstarije od njihovo šestoro dece umrlo je u aprilu u 97. godini.

U intervjuu koji je prošle godine dala američkoj agenciji, Braun je rekla da je iznenađena, ali zahvalna što živi toliko dugo.

„To mi je Bog dao, pa moram to da prihvatim“, rekla je tada.

Nakon njene smrti, Gerontološka istraživačka grupa je Nabi Tađimu iz Japana, koja je rođena 4. avgusta 1900, proglasila najstarijom osobom na svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar