U trendu

Najtraženiji posao na svetu: Tražili 30 radnica, dobili čak 28.000 prijava

Čak 28.000 žena javilo se na oglas za posao kojim se tražilo 30 mašinovođa, konkretnije vozačica vozova, a kako piše Arab News, ovo je eklatantan primer da Kraljevina Saudijska Arabija mora da pruži više ovakvih prilika ženama.

Španski železnički prevoznik Renfe objavio je u sredu da im je onlajn proveravanje akademskog dostignuća i poznavanja engleskog jezika pomoglo da broj potencijalnih kandidata prepolove. Kroz ostale prijave trebalo bi da prođu do sredine marta.

30 odabranih žena će voziti brze vozove između gradova Meke i Medine nakon godinu dana plaćene obuke. Renfe tvrdi da želi da otvori radna mesta za žene u svom lokalnom poslovanju, a trenutno zapošljava 80 muškaraca koji voze vozove u Saudijskoj Arabiji i obučava još 50 vozača.

Donedavno su žene u Saudijskoj Arabiji mogle da rade isključivo kao učiteljice i medicinske radnice. Ta kraljevina postupno otvara nove mogućnosti za žene, kojima je do 2018. godine bilo zabranjeno da voze. U poslednjih pet godina udeo žena među zaposlenima se udvostručio i sad iznosi 33 posto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.