Najžešća pretnja do sada: S. Koreja će „nemilosrdno opustošiti“ SAD

Vojska Severne Koreje zapretila je danas da će „nemilosrdno opustoštiti“ SAD ukoliko odluče da napadnu tu zemlju, u vreme kada se grupa američkih nosača aviona kreće ka regionu zbog porasta zabrinutosti da bi Pjonjang mogao da izvrši šestu nuklearnu probu.

„Naš najžešći odgovor SAD i njihovim podaničkim snagama biće preduzet na takav nemilosrdan način da neće dozvoliti agresorima da prežive“, navodi se u saopštenju severnokorejske vojske, koji je prenela državna agencija te zemlje KCNA, navodi Rojters.

Prethodno je američka televizija En-Bi-Si njuz, pozivajući se na upućene obaveštajne američke zvaničnike, objavila da su SAD spremne da pokrenu preventivni udar konvencionalnim naoružanjem na Severnu Koreju ukoliko dođe do još jednog nuklearnog testa.

Pentagon je odbio da komentariše tvrđe američke televizije En-Bi-Si njuz.

Američki obaveštajni zvaničnici su dodali da su postavljena dva razarača SAD 480 kilometara od obale Severne Koreje koji imaju mogućnost lansiranja krstarećih raketa „Tomahavk“ na teritoriju te zemlje.

Severna Koreja je već upozorila o „velikom događaju“, a zvaničnici SAD kažu da sve ukazuje da se radi o nuklearnom testu koji bi mogao da se dogodi ovog vikenda uoči 105. rođendana osnivača Severne Koreje Kim Il-Sunga, prenosi En-Bi-Si njuz (NBC news).

Teški američki bomarderi pozicionirani su u bazi na teritoriji države Guam u slučaju napada na Severnu Koreju, a ranije ove nedelje, udarna grupa američke Mornarice „Karl Vinson“ poslata je u region, navodi En-Bi-Si.

Napad SAD obuhvatio bi rakete, bombe, kao i sajber napade i postavljanje specijalnih jedinica na teren, navodi američka televizija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.