Najžešće borbe u Ukrajini od 2015.

Međunarodni posmatrači pozvali su zaraćene strane u istočnoj Ukrajini da prekinu borbe, ali teška artiljerija i rakete pogađali su stambene četvrti, prenose svetski mediji.

Ove nedelje su u istočnoj Ukrajini poginula 33 čoveka, uključujući civile, a više desetina je ranjeno u borbama vladinih snaga i proruskih separatističkih pobunjenika.

Ovonedeljni sukobi su najteži u toj oblasti još od 2015. godine. Broj žrtava u borbama u toj oblasti koje su počele u aprilu 2014. sada je ukupno prešao 9.800, po podacima UN.

Posmatračka misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) je objavila na Fejsbuku da je novo rasplamsavanje nasilja „neprihvatljivo“ i da „strane treba da prekinu borbe“. Ove nedelje se nasilje naglo rasplamsalo, a sukobljene strane su i ranije redovno razmenjivale vatru, uprkos mirovnom sporazumu potpisanom 2015. u Minsku, uz posredovanje Francuske i Nemačke.

Glavni sukobi vode se oko industrijskog grada Avdivke pod vladinom kontrolom, severno od glavnog uporišta pobunjenika – Donjecka. Razmenom vatre zahvaćene su i stambene četvrti.

„Zabeležili smo kršenje primirja velikih razmera na obe strane“, rekao je zamenik šefa posmatračke misije OEBS-a Aleksander Hug.

Dve strane razmenjuju optužbe za porast nasilja, ali je ukrajinska vojska saopštila da su njene trupe zauzele određenu teritoriju.

Izveštači agencije AP videli su sa obe strane borbene linije teško naoružanje čime se jasno krši mirovni dogovor iz Minska iz 2015. godine koji predviđa povlačenje teškog naoružanja.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike